21.11.2017

Her Noktasında Binlerce Galaksi, Milyarlarca Yıldız Olan Gökyüzü




   Gökyüzüne baktığında fazla bi' şey görünmüyor mu? Ya her ne noktasında binlerce galaksi, milyarlarca yıldız varsa?


   1996'da astronomlar, meraklarına yenilip Hubble Uzay Teleskobunu, Büyük Ayı takımyıldızın yakınlarında boş bir noktaya çevirmişlerdi.





   Yaptıkları risk almaktı, çünkü o noktada ne görünen ya da bilinen yıldız vardı, ne de gezegen. Buna rağmen Hubble, 10 gün boyunca oraya baktı. 11.gün verileri alıp birleştirdiklerinde adeta şok oldular. Çünkü o noktada ~3000 galaksi ve milyarlarca yıldız vardı. (Hubble Deep Field)





   2004 Yılında benzer bir çalışma daha yaptılar. Bu defa Hubble, Avcı (Orion) takımyıldızın yakınlarındaki yine küçük bir noktaya bakacaktı.





   Hubble bu defa 11 gün boyunca çalıştı, milyonlarca ışık yılı uzaktan gelen fotonları topladı. Görüntüler işlendiğinde çıkan sonuç inanılmazdı. Çünkü hiçbir şeyin görünmediği o küçük noktada 10.000'den fazla galaksi ve milyarlarca yıldız vardı. (Hubble Ultra Deep Field)





   2013 Yılına gelindiğinde Hubble'a yine benzer bir görev verilmişti, bu defa 23 gün boyunca bir şey görünmeyen küçük bir noktaya bakacaktı.





   Görev bittiğinde o küçük noktada, bize milyarlarca yıl uzaklıkta olan binlerce yeni galaksi ortaya çıkmıştı. (Hubble Extreme Deep Field)





Bakınca göremediğimiz o noktalara gizlenmiş galaksilerdeki milyarlarca gezegende belki de hayat vardır...


   Kaynak: https://twitter.com/lagaribey/status/918562087961546752

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder