Uzay filmlerinde hep görürüz, kahramanlarımız gezegenden gezegene, hatta galaksiden galaksiye ışık hızına yakın hızlarla çabucak giderler. Ancak gerçek hayatta bunlar olmuyor, bunların çok uzağındayız ama yakın zamanda bizi heyecanlandıran haberler geliyor: Yeni gezegenler...
Keşiflerin artmasının nedeni 2014'te hizmete giren Kepler isimli yeni ve büyük bir teleskop. 1992'ye kadar 4000 yıl boyunca sadece 3 gezegen keşfedebilen insanoğlu, Kepler teleskopu sayesinde 2014'de tek 1 günde 700 gezegen keşfetti.
Keşfedilen gezegenlerin ortak özelliği "yaşanabilir bölge" denilen bir alanda olmaları ve Güneş gibi bir yıldızın etrafında dönmeleri. İnsanoğlu, bu etrafında gezegenlerin döndüğü yıldızlara ulaşabilmek için uzun zamandır kafa yoruyor, proje geliştiriyor. Bize en yakın yıldız yaklaşık 40 trilyon km uzaklıkta. Bugünkü teknolojiyle oraya gitmek demek, "on binlerce" yıl sürecek yolculuk demek. Bu süreyi kısaltacak yeni ve uçuk denilebilecek bir proje geçtiğimiz aylarda duyuruldu. İsmi nanobot, yani çok ama çok küçük uzay gemisi. Projeyi başlatan Rus milyarder Yuri Milner. Projeye Stephen Hawking teknik, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg da mali destek verecek.
Nanobot’un amacı ağırlığı 1gr olan çipler içeren çok küçük boyuttaki uzay gemilerini en yakın yıldıza göndermek.
Nanobotlar gps, kamera, batarya, lazer gibi proje için gerekli her şeyi içerecek. Tabi hepsi mikro boyutta olacak.
Bunlardan 1000 tane üretilecek ve her birinin güneş yelkeni olacak ama rüzgar yerine itici güç lazer olacak. Dünyadaki dev bir lazer, bunları uzaya doğru hızla itecek ve ışık hızının %20’si hızında gitmelerini sağlayacak.
10 yıl sürecek proje bittiğinde, gemiler en yakın yıldız Alfa Centauri’ye 20 yıl süren bir yolculuğa başlayacak.
Yolculuğun sonunda yıldıza varan minik uzak araçları bir tür prob gibi çalışacak, yani gözlem yapıp veri toplayarak dünyaya gönderecek. Bu bilim kurgu filmlerinin senaryolarını andıran proje başarılı olursa, 30 yıl sonra en yakın yıldıza küçük bir çip göndermiş olacağız.
Peki ya insanların yıldızlara yapacağı yolculuk? Biz hiç göremeyeceğiz...
Kaynak: https://twitter.com/lagaribey/timelines/779435928213458944
Kaynak: https://twitter.com/lagaribey/timelines/779435928213458944
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder