10.10.2017

Bir çizgi film/roman, bir ulusun kaderini belli oranda da olsa etkileyebilir mi?

 


   Çocukluğumuzun en hoş hatıralarından biri olan çizgi filmler pek gerçekçi olmasalar da, bazen günlük hayatta ilham kaynağı olabiliyorlar.

   Yıl 1964. Kuveyt’e ait bir gemi, taşıdığı 6000 koyunla birlikte batar. Geminin batması maddi açıdan olmasa da, başka bir açıdan çok önemlidir. Çünkü geminin battığı yer ,denizden su arıtma rafinerisinin bulunduğu yerdir, yani Kuveyt halkına içme suyu sağlayan çok önemli bir tesistir. Gemi bir an önce buradan çıkartılamazsa, ölen koyunların çürüyen bedenleri rafineriye ciddi zarar verecek, bu da halkı susuz bırakacaktır. Gemiyi bulunduğu yerden vinçle kaldırmak aylar alacaktı, oysa ne o kadar zaman vardı, ne de hızlı bir şekilde bunu yapabilecek bir firma...


   O yıllarda Kuveyt’te çalışan Danimarkalı mühendis Kari Kroyer’in aklına daha önce okuduğu bir Donald Duck (Vakvak Amca) çizgi romanı gelir. Çizgi romanda Vakvak Amca’nın yatı batmış ama 3 yeğeninin yardımıyla, yata pinpon topları doldurarak tekrar su yüzeyine çıkarmıştı.



   Kroyer, batan geminin de bu yöntemle çıkarılabileceğini düşündü ama tonlarca ağırlıktaki gemiyi çıkaracak kadar pinpon topu piyasada yoktu.




   Bu yüzden polistiren tozunu kaynatarak inci büyüklüğünde içi hava dolu toplar üretti ve pompalarla bunları geminin omurgasına yerleştirdi. Çizgi romandaki yöntem, gerçek hayatta işe yaramış ve 27 milyon içi hava dolu topun etkisiyle gemi yavaş yavaş hareket etmeye başlamıştı. Üç ay süren çalışmaların sonucunda gemi tamamen kurtarılarak kızağa çekilmiş ve Kuveyt halkı ciddi bir susuzluk tehlikesinden kurtulmuştu. Olay dünya basınında büyük ilgi çeker. Kroyer röportajlar verir, çizgi romanın nasıl ilham kaynağı olduğunu heyecanla ve espriyle anlatır. Bu başarısını tescillemek isteyen Kroyer ve şirketi, patent başvurusunda bulunur ancak hiç ummadıkları şekilde başvuruları reddedilir. Çünkü bu çözüm, daha önce basılı olarak bir kaynakta (çizgi romanda) yayınlanmıştır, bu nedenle de özgün bir geliştirme sayılmamaktadır. Kroyer ve şirketi, Vakvak Amca’dan hiç bahsetmeselerdi muhtemelen patenti alacaklardı ama artık iş işten geçmişti.

   Yıllar sonra meşhur Mythbusters ekibi, batan bir geminin pinpon toplarıyla kurtarılıp kurtulamayacağını görmek için bir deney yaptı. Küçük bir yatı bu amaçla batıran ekip, daha sonra yatı yukarı çıkarabilmek için 27000 pinpon topunu yata pompaladı. Sonuç mu? Videoada...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder